Πέστε μου την γνώμη σας.

Φίλοι επισκέπτες. Εκτιμώ ιδιαίτερα την γνώμη σας και την κριτική σας. Σας ευχαριστώ που είχατε την υπομονη να διαβάσετε τις ιστορίες μου. Αφήστε μου κι ένα σχόλιο με την γνώμη σας.
Κωστής

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο μονόλογος της θειας Ζαμπιώς


Μονόλογος

      Ποιός είναι; Μη χτυπάς άλλο την πόρτα μα σ' άκουσα. Μόνο που είμαι πιασμένη και δεν μπορώ να κουνηθώ εύκολα. Η Βαγγελιώ είσαι; Καλώς όρισες. Ίντα κάνει παιδάκι μου η μάννα σου. Δεν έρχεται να με δει. Πιασμένη είναι κι αυτή; Δεν κατέω ίντα θα γενούμε το χειμώνα. 
      Μας εκόψανε και τα φάρμακα για τσι ρευματισμούς και δεν μου περισσεύουνε παράδες να τ' αγοράζω. Εκόψανε και τη σύνταξη και δεν περισσεύει ν' αγοράσω μισό κιλό ρύζι να βράσω. Κι ο μπακάλης δεν δίνει βερεσέ.
      Συγνώμη παιδάκι μου που είχα σφαλισμένη την πόρτα. Μα λένε πως εδά γυρίζουνε οι κλέφτες και μπαίνουνε στα σπίθια μέρα μεσημέρι κι αρπάζουνε ότι βρούνε. Κι αν δεν βρούνε πράγμα, αρχίζουνε και σε χτυπούνε όπου βρούνε από την λύσσα τωνε. 
      Την περασμένη βδομάδα εμπήκανε σ' ένα σπίτι στο διπλανό χωριό και δεν εβρήκανε τίποτα να πάρουνε παρά μόνο το χερόμυλο που είχε η κακομοίρα η γυναίκα ακουμπισμένο στον τοίχο.    Και αρχίσανε και χτυπούσανε την κεφαλή τση στον τοίχο και την αφήσανε μισερή. Εγώ καλλιά τόχω να μου παίξουνε μια δυνατή να τελειώσω μια κι όξω να γλιτώσω από τα βάσανα, ετσά που μας έχουνε καταντήσει κακό χρόνο νάχουνε.
      Κι ήντα βαστάς στο σακουλάκι παιδάκι μου; Καφέ έχεις; Νάσαι καλά παιδάκι μου. Άμε δα εκεί στο γύρο πούναι το καμινέτο να κάμεις λιγάκι γιατί δεν έχω πράμα άλλο να σε κεράσω. Και βάλε και μια σταλιά νερό παραπάνω να πιω κι εγώ λιγάκι. Που έχω τρεις μέρες να τονε μυρίσω, από προχθές που ήρθε η γειτόνισσά μου η Παγώνα, νάναι καλά, και τον εβάστα βρασμένο στο μπρίκι και τον εμοιραστήκαμε.
      Δύσκολος θάναι ο χειμώνας οφέτος παιδάκι μου. Δεν κατέω ανε μπορέσουμε να τον εβγάλουμε εμείς μερικοί μερικοί. Από την μια μας εκουτσουρέψανε τη σύνταξη και δεν φτάνει ν' αγοράσουμε μπλιο μισό κιλό ψωμί και από την άλλη δεν μας γράφει ο γιατρός τα φάρμακα που παίρναμε γιατί λέει δεν είναι στην λίστα. Αν έχεις όμως παράδες να τα πλερώσεις στα δίνει το φαρμακείο. Και βγαίνουνε και στις τηλεοράσεις και λένε πως εμείς που παίρναμε πολλά φάρμακα εκαταστρέψαμε το κράτος. Πως οι κακομοίρηδες και οι φουκαράδες φταίνε.
      Αυτοί που τα λένε παιδί μου είναι λέει δημοσιογράφοι. Εφροντίσανε όμως για την πάρτη τους και σηκώσανε παντιέρα δική τους και τους εξαιρέσανε λέει από τους γιατρούς και τις λίστες που έχουνε για τον αποδέλοιπο κόσμο. Γιατί λέει έχουνε τη δύναμε και τους φοβούνται οι πολιτικοί μας που καταφάγανε τον κόσμο. Κι αν δεν τους εξαιρούσανε θ' αρχίζανε να τα βάζουνε με τους πολιτικούς και οι πολιτικοί θέλουνε να λένε καλά λόγια για τη μούρη τους. Έχουνε κάνει λέει συμμαχία μαζί τους και η μια μεριά φροντίζει τα συμφέροντα της άλλης. Και όλα τα πλερώνει ο κακομοίρης και ο ανήμπορος. Αυτός που δεν τον αφίνουνε να πεί το δίκιο του.
      Μου θυμίζουνε παιδάκι μου τους σκύλους που γαυγίζουνε όπου τρώνε ψωμί. Έχεις δει παιδί μου τους σκύλους πως μαζεύονται ούλοι μαζί και κυνηγούνε και γαυγίζουνε τον κάθε ζητιάνο και διακονιάρη που θα ξεπέσει στο χωριό; Γιατί οι σκύλοι σκέφτονται πως το ξεροκόματο που περιμένουνε να τους πετάξουνε τ' αφεντικά τους μπορεί να το δώσουνε στο διακονιάρη αν τύχει και τον λυπηθούνε. Και δεν θα περισσέψει μετά πράμμα να φάνε οι σκύλοι.
      Διακονιάρηδες και ζητιάνους μας εκαταντήσανε και μας. Δεν κατέω ίντα θα γενούμε μπλιό. Και κάθομαι και περιμένω να μου χτυπήσει κανείς γείτονας την πόρτα κάθε πρωί να δει αν την έβγαλα την νύχτα. Νάναι καλά οι άνθρωποι που νοιάζονται και με βοηθούνε πότες πότες. Ήρθε και την περασμένη βδομάδα ο ανηψιός μου ο θοδωρής και μου κουβάλησε με το μουλάρι του δυο φορτώματα ξύλα νάχω να ζεσταίνομαι λιγάκι. Νάναι καλά κι αυτός. Μα έχει κι αυτός την φαμελιά του και τα κοπέλια του να φροντίζει. Και μένει και μακριά και δεν του βολεί νάρχεται ταχτικά.
      Νάσαι και συ καλά παιδάκι μου που ήρθες να με δείς και καλή τύχη νάχεις. Ευχαριστώ και για τον καφέ.
      Να μου χαιρετάς τη μαμά σου και πες της οντέ καλυτερέψει νάρθει να κάτσουμε λιγάκι να πιουμε τον αποδέλοιπο καφέ. Γιατί εγώ όπως εγίνηκα δεν μπορώ να κουνήσω μπλιό παραόξω από την πόρτα μου και παρακαλώ το θεό να με ξεκουράσει.
      Πήγαινε στο καλό.

      Η θειά Ζαμπιώ.

      (Κωστής 01/11/2012.)

2 σχόλια:

  1. Καλά που υπάρχει και το διαδίκτυο (με όλα τα στραβά του) και δεν μπορούν να κρυφτούν τόσο πια. Γιατί αν περιμέναμε απ'αυτούς χαμπάρι δεν θα είχε πάρει ο περισσότερος κόσμος .
    Οι περισσότεροι θολά κι αόριστα το περνάνε "η τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ " κι άντε να καταλάβεις
    Σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψήφισε ....
    Να τους χαιρόμαστε όλους
    Καλό....χειμώνα


    (αυτό το μπλιό με ρίγησε....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα καταντούσαμε σ'αυτά τα χάλια. Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που πασχίζουν να ψηφίσουν, λένε οι οικονομολόγοι,το 2013 θα ειναι ακόμη χειρότερα τα οικονομικά.
    Χτές άκουσα στις ειδήσεις οτι παιδάκια στο σχολείο λιγοθυμούν από ασιτία γιατί οι γονείς δεν εχουν να τους δώσουν λεφτά για μια τυρόπιτα.(Εδώ πάμε στην άλλη άκρη).
    Γέρωντες και παιδάκια την πληρώνουν..Καί ο μαζί τα φάγαμε ακόμα τρώει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλια. Δεν θέλω να σδας αγριέψω πολύ για να μου ξανάρθετε.
Κωστής