Πέστε μου την γνώμη σας.

Φίλοι επισκέπτες. Εκτιμώ ιδιαίτερα την γνώμη σας και την κριτική σας. Σας ευχαριστώ που είχατε την υπομονη να διαβάσετε τις ιστορίες μου. Αφήστε μου κι ένα σχόλιο με την γνώμη σας.
Κωστής

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις.


Διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις..

Ο Θάνος είχε απολυθεί από το στρατό εδώ και δυο χρόνια και έψαχνε για δουλειά. Το απολυτήριο του στρατού έγραφε ειδικότητα “ημιονηγός”. Που σημαίνει πως ήταν κατάλληλος μόνο για τα μουλάρια του στρατού, σύμφωνα με τα χαρτιά. Το απολυτήριο όμως του εξαταξίου γυμνασίου το είχε πάρει με άριστα.

Ο Θάνος είχε όμως και ένα σοβαρό κουσούρι. Ήταν χαρακτηρισμένος κομμουνιστής. Από πριν ακόμη γεννηθεί. Ο πατέρας του, πάνω κάτω στην ηλικία που ήταν τώρα ο Θάνος, νιόπαντρος, με την θέλησή του η επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, είχε στρατολογηθεί στον ΕΛΑΣ. Πήρε τα βουνά μαζί με άλλους συνομήλικους συχωριανούς του αφήνοντας την γυναίκα του μοναχή και έγκυο. Κυνηγημένοι από βουνό σε βουνό οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, πέρασαν, μετά την ήττα τους, τα σύνορα και βρέθηκαν στο παραπέτασμα. Αυτός κατέληξε στην Τασκένδη της Ρωσίας. Το πως ζούσε και τι έκανε εκεί δεν ήταν και πολύ σαφές. Τα γράμματα που έστελνε πίσω στην γυναίκα του και στον μικρό του γυιό που δεν είχε γνωρίσει, δεν το διευκρίνιζαν. Άσε που περνούσαν δυο φορές από λογοκρισία. Την πρώτη στον τόπο της αποστολής και την δεύτερη όταν έμπαιναν στην Ελλάδα, πριν δοθούν στους παραλήπτες. Μια φορά μάλιστα είχε στείλει και κάτι ρούβλια στην οικογένειά του. Όχι πολλά. Έφταναν δεν έφταναν για να πάρει καινούρια ρούχα ο μικρός που είχε αρχίσει να πηγαίνει στο γυμνάσιο. Η μάννα του έκανε μεροκάματα για να μπορέσει να τον μεγαλώσει, αλλά και αυτός βοηθούσε όσο μπορούσε. Μόλις δυνάμωσε λιγάκι, άρχισε να δουλεύει στον κάμπο, σκάβοντας τα μπαμπακοχώραφα.

Κάπως έτσι τελείωσε το γυμνάσιο και με τα λίγα λεφτά που είχε μαζέψει, άρχισε να φοιτά στην ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου είχε περάσει από τους πρώτους. Τα βράδια, δούλευε μερικές ώρες σε κάποιο φαγάδικο στην Καλαμαριά για το φαγητό του και λίγο χαρτζιλίκι. Ευτυχώς δεν πλήρωνε ενοίκιο γιατί μια θεία του, αδερφή της μάνας, του του είχε παραχωρήσει ένα δωμάτιο να κοιμάται.

Τέλειωσε το πρώτο έτος περνώντας όλα τα μαθήματα, τελείωσε και το δεύτερο και άρχισε να φοιτά στο τρίτο. Προς το τέλος του τρίτου όμως έτους άρχισαν τα προβλήματά του. Πλάκωσε τον τόπο η στρατιωτική χούντα της 21 Απριλίου και άλλαξαν πολλά πράγματα. Η ασφάλεια άρχισε να σκαλίζει παλιούς φακέλλους, να τους ενημερώνει με καινούριες πληροφορίες από αναφορές των χωροφυλάκων και τις μαρτυρίες των καλοθελητών, και να φτιάχνει καινούριους. Οι αναφορές και τα έγγραφα ήταν του τύπου:

“περί του αντεθνικώς δρώντος και εμφορουμένου υπο αναρχοκομμουνιστικών ιδεών Α.Β. Του Γ.”
και περιείχαν πληροφορίες του στύλ:

“ ούτος, προφασισθείς ότι θα μεταβεί εις την εμποροζωοπανηγυριν της Λαμίας δια να αγοράσει ημίονον, εθεάθη υπό του πληροφοριοδότου μας “Κερβέρου”, να διέρχεται άνευ αποχρώντος λόγου έξωθεν των γραφείων της Κομμουνιστικής Νεολαίας Λαμπράκη”.

Οι πληροφορίες κυκλοφορούσαν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για τον Θάνο ζητήθηκαν πληροφορίες από την στρατολογία. Και έφυγε η αναφορά: 
 
“Περί του στρατευσίμου Αθανασίου Χ. Του Ψ.”,
 
η οποία περιείχε σημαντικές πληροφορίες για το ποιόν του και την δράση του, όπως :

“.. ούτος επηρεάζεται αμέσως υπό του κομουνιστοσυμμορίτου πατρός του, ευρισκομένου εις Τασκένδην Ρωσίας. Ο πατήρ του αποστέλλει σημαντικά χρηματικά ποσά εις την ενταύθα ευρισκομένην οικογένειάν του.
...το καλοκαίρι του 1966, εις την πανήγυριν του χωρίου του, εθεάθη να χορεύει μετά της Δ.Ε., η οποία είναι ανεψιά του γνωστού κομμουνιστού Ν.Μ., όστις έχει απασχολήσει πολλάκις κατά το παρελθόν την υπηρεσίαν μας.
... κατα πληροφορίας διαβιβασθείσας υπό της ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ούτος εργάζεται ως σερβιτόρος εις εστιατόριον όπου συχνάζουν κομμουνισταί και έτερα αντεθνικώς σκεπτόμενα άτομα..”

Συμπέρασμα: 
 
“πρόκειται περί αμετανοήτου κομμουνιστού και δέον όπως επιδειχθεί ιδιαιτέρα προσοχή κατά την αξιολόγησίν του υπό των υπηρεσιών σας”.

Τον Θάνο τον έδιωξαν από την Ιατρική Σχολή, του ακύρωσαν την αναβολή που είχε πάρει από τον στρατό για όσο χρόνο θα διαρκούσαν οι σπουδές του, και τον κάλεσαν να παρουσιαστεί αμέσως “προς στράτευσιν”. Μετά την βασική εκπαίδευση στο κέντρο εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων, τον έστειλαν σε ειδικό πειθαρχικό τάγμα όπου περνούσαν ειδική μεταχείριση και μαθήματα για ν' ανανήψουν και να αποβάλουν τις άρρωστες ιδέες τα μιάσματα. Υπήρχαν στο τάγμα ειδικοί στην κατήχηση, στα καψόνια και στις κλωτσιές στα πλευρά όταν οι εντολές δεν εκτελούνταν σωστά.

Περάσανε τα δυο χρόνια της στρατιωτικής θητείας και ήρθε η μέρα που ο λοχαγός τον κάλεσε να του παραδώσει το απολυτήριο και να του ευχηθεί “καλός πολίτης”, κοιτάζοντάς τον με συμπάθεια . Ο λοχαγός ήταν πάλι ειδική περίπτωση. Υπό “επιτήρησιν” και αυτός επειδή δεν είχε εκδηλωθεί εμπράκτως υπέρ της “Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως τον Ενόπλων Δυνάμεων”, του είχαν κολλήσει σαν στρείδι τον ανθυπολοχαγό του Α2, που κατέγραφε και ανέφερε κάθε του κίνηση και κουβέντα. Ακόμη και κάθε πότε φταρνιζόταν ή πήγαινε στην τουαλέτα. Ο διοικητής του τάγματος πάλι τον έβαζε, επίτηδες, καθημερινά να κάνει διαλέξεις και μαθήματα εθνικοφροσύνης στους φαντάρους.

Γύρισε στο χωριό του πάλι ο Θάνος και ξανάρχισε τα μεροκάματα στα χωράφια, περιμένοντας να βρεθεί κάτι καλύτερο. Ούτε σκέψη φυσικά μπορούσε να γίνει για την επάνοδο στην ιατρική σχολή για να συνεχίσει τις σπουδές του. Και τότε παρουσιάστηκαν μερικές κενές θέσεις και θα γινόντουσαν προσλήψεις στις υπηρεσίες που εισέπρατταν τα διόδια στην εθνική οδό που περνούσε κοντά στο χωριό του. Υπέβαλε τα δικαιολογητικά που χρειαζόντουσαν ο Θάνος και περίμενε να τον καλέσουν. Δια της “υπηρεσιακής οδού” ζητήθηκαν πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας για την νομιμοφροσύνη του υποψηφίου.
Ο αστυνόμος της περιοχής στον οποίο κατέληξε η αίτηση για τις πληροφορίες, έπιασε τον φάκελλο του Θάνου, τον διάβασε προσεκτικά κατέληξε πως όλα όσα του καταμαρτυρούσαν ήταν τουλάχιστον ασυναρτησίες και βλακείες, και πως δεν θα υπήρχε κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας αν διοριζόταν εισπράκτορας των διοδίων. Και συνέταξε ευνοϊκή αναφορά. Η αναφορά υποβλήθηκε στις προϊστάμενες υπηρεσίες που θα έστελναν την ευνοϊκή απάντηση στην υπηρεσία των διοδίων, ο αστυνόμος της περιοχής έφυγε σε άδεια και ο Θάνος περίμενε τον διορισμό του.

Έλα όμως που ο διάολος έχει πολλά ποδάρια. Για την ίδια θέση ενδιαφερόταν και άλλος υποψήφιος. Εθνικόφρων αυτός δεν είχε κανένα ψεγάδι στους φακέλλους του. Από πλευράς εθνικοφροσύνης βέβαια. Γιατί κάποτε τον είχαν κατηγορήσει πως έμπαινε την νύχτα στο μπακάλικο του μπάρμπα του και του ξάφριζε το ταμείο. Όταν τελικά εξακριβώθηκε από την αστυνομία πως αυτός ήταν ο μακροχέρης, ο μπάρμπας του δεν ήθελε να κάνει μήνυση, και επειδή ήταν και “δικό μας παιδί” τα κουκούλωσαν και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αυτός είχε και έναν άλλο μπάρμπα που έμενε στην χώρα. Ο μπάρμπας αυτός πρόκοψε. Στην κατοχή ήταν μαυραγορίτης και συνεργάτης των Γερμανών. Μετά την απελευθέρωση κατηγορήθηκε για δοσιλογισμό, αλλά στο δικαστήριο δεν μπόρεσε ν' αποδειχθεί τίποτα. Ο ένας μάρτυρας κατηγορίας σάπιζε στην Μακρόνησο και ο άλλος λίγο πριν την δίκη βρέθηκε πεσμένος κάτω από ένα γκρεμό, κομμάτια. Έτσι ο μπάρμπας αυτός την γλίτωσε. Τώρα πάλι με την Χούντα είχε ξαναπάρει τα πάνω του. Ήταν στα μέσα και τα έξω. Μεγάλος παράγοντας. Τον παίρνει λοιπόν τηλέφωνο ο ανιψιός και του λέει πως κινδυνεύει να χάσει την θέση από τον Θάνο. Και ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Βρίζοντας και απειλώντας θεούς και δαίμονες εισέβαλε στα γραφεία της Διοίκησης Χωροφυλακής της Λαμίας, λέγοντας πως θα τους μεταθέσει όλους στα σύνορα επειδή στις δημόσιες θέσεις προωθούν τα μιάσματα του κομμουνισμού και παρακάμπτουν τα παιδιά των εθνικοφρόνων.

Ο διοικητής ξαναπήρε τον φάκελλο και τις αναφορές να τον μελετήσει, και ύστερα από δυο μέρες στην υπηρεσία που ήταν ανάμεσα στη Διοίκηση και τον αστυνομικό σταθμό που έλεγχε το χωριό του Θάνου, έφτασε μια απανταχούσα που έλεγε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“..επιστρέφεται προς αναθεώρησιν η προτέρα αναφορά σας η σχετική με τον διορισμόν του Αθανασίου Χ. του Ψ.
Ο υποψήφιος δέον όπως κληθεί εις την υπηρεσίαν σας και διαπιστωθεί η έμπρακτος μεταμέλειά του, δια της ενυπογράφου αποκηρύξεως των εμφορουμένων υπ' αυτού ιδεών και των ιδεών και πράξεων του πατρός του. Ενυπογράφως δηλώσει πίστιν εις την πατρίδα, τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και τας αρχάς της Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου. Εν εναντία δε περιπτώσει, δέον όπως συνταχθεί νέα αναφορά, με τα νεώτερα στοιχεία και με αρνητικήν δια τον εν λόγω υποψήφιον εισήγησιν.
Πρέπει επίσης να ελεγχθεί πειθαρχικώς ο συντάξας την αρχικήν θετικήν εισήγησιν, δοικητής του αστυνομικού σταθμου, ήν δεν ητιολόγησε επαρκώς. Εν πάσει δε περιπτώσει πρέπει ούτος να εποπτεύεται επαρκέστερον και να παρακολουθείται διακριτικώς ίνα διαπιστωθώσιν τυχόν συμπάθειαι η επαφαί αυτού με αντεθνικά στοιχεία”.

Ο Θάνος κλήθηκε στην αστυνομία και ο διοικητής ο ίδιος του ζήτησε να υπογράψει τη δήλωση μετανοίας και μεταμέλειας που είχε έτοιμη.
Αφού την διάβασε ο Θάνος είπε στον Διοικητή :

“Κύριε διοικητά. Τον πατέρα μου δεν τον έχω γνωρίσει, μου είναι αδιάφορος και αυτός και οι πράξεις του. Δεν έχω κανένα λόγο να τον υποστηρίξω ή να τον αποκηρύξω. Η μόνη του σχέση με μένα ήταν πως μ' έσπειρε και με παράτησε σ' έναν κόσμο βάρβαρο και σκληρό. Δεν έχω καμιά επαφή μαζί του και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να μ' επηρεάσει από όπου κι αν βρίσκεται. Τα υπόλοιπα που μου καταλογίζουν είναι νομίζω αστεία. Δεν είμαι οπαδός καμιάς κοσμοθεωρίας και τα μόνα μου ενδιαφέροντα είναι να επιβιώσω και να βοηθήσω και τη μάννα μου. Συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσα ν' αναθεωρήσω ή ν' αποκηρύξω.”

Και αρνήθηκε να υπογράψει την δήλωση.

Την θέση του υπαλλήλου στα διόδια της εθνικής οδού, κατέλαβε ο εθνικόφρων υποψήφιος και έτσι δεν θα ετίθετο σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της χώρας όπως θα γινόταν σε περίπτωση που προσελάμβαναν τον Θάνο.

Ο Θάνος συνέχισε να κάνει μεροκάματα στα μπαμπάκια.

Τον ενωμοτάρχη, πατέρα δυο ανηλίκων, διοικητή του αστυνομικού σταθμού που συνέταξε την αρχική θετική εισήγηση, η υπηρεσία τον μετέθεσε δυσμενώς “προς συνετισμόν” και καλύτερη παρακολούθηση στην φρουρά του στρατοπέδου των πολιτικών κρατουμένων στο Παρθένι της Λέρου.

Η πατρίς όμως διεσώθη από τα μιάσματα των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων αυτών.

Κωστής

Μαης 2011

4 σχόλια:

  1. Κωστή μας περιγράφεις τις σκληρές αλήθειες μιας εποχής μαύρης...
    Μου άρεσε ιδιαίτερα η απάντηση του Θάνου στον διοικητή...η αλήθεια ενός παιδιού που κουβάλησε τα βάρη....
    ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΚΑΛΆ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δώσε μου λίγο χρόνο! Εδώ είμαι και θα τα διαβάσω όλα άμεσα!

    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλια. Δεν θέλω να σδας αγριέψω πολύ για να μου ξανάρθετε.
Κωστής